Historie

 

Geschiedenis van Taekwon-Do

tkdActueelGeneraalchoi2012ITF-1955-1966
De roots` van Taekwon-Do liggen in  Korea en als grondlegger van het traditionele Taekwon-Do wordt de koreaanse  Generaal Choi-Hong Hi geboren18 november 1918 gezien. Op 11 april 1955 werd officieel besloten de naam Taekwon-Do te gaan gebruiken.

Later op 22 maart 1966 werd de International Taekwon-Do Federation afgekort I.T.F. opgericht.

Choi-Hong Hi werd hiervan president. Het hoofd kantoor kwam in Seoul. Taekwon-Do in zijn oorspronkelijke stijl genaamd Chan -hun, heeft een rijke geschiedenis.

In de traditionele oefenvormen van Taekwon-Do , de Tul`s zijn de ervaring van generaties meesters verwerkt. Zoals ook vele partner oefeningen en andere training mogelijk heden van leraar op leerling overgedragen zijn.

In het begin van de (19)70-er jaren ontstonden er problemen tussen de Koreaanse overheid en Choi-Hong Hi. Dit resulteerde in een splitsing binnen de Taekwon-do organisatie. Taekwon-Do werd in Korea  voortgezet onder dezelfde naam Taekwon-Do, maar met andere oefenvormen,met een veranderd sparrings systeem en onder een andere wereldorganisatie de World Taekwon-Do Federation (W.T.F.).

De I.T.F. verhuisde in 1972 naar Canada. De introductie van Taekwon-Do in Nederland begon in 1965, toen de Koreaanse meester Kwon Moo Gun startte met het verzorgen van trainingen in Venlo. Binnen een half jaar breidde zijn activiteiten zich uit tot Oss, Nijmegen en Enschede. Kort daarna werd in Den Haag de, door Korea uigezonde, meester Park Jong Soo aangetrokken. Beiden begonnen landelijk samen te werken. Op 15 juni 2002 overlijdt Generaal Choi Hong Hi in Pyongjanj in Noord-Korea.

In 2002 werd het  hoofdkwartier van de I.T.F. naar Middlesex (Londen) Engeland verplaats. In de loop der jaren zijn ook in Nederland verschillende Taekwon-Do organisaties opgericht, waaronder  – I.T.F. Royal Dutch  opgericht 3 februari 2010.