Exameneisen

Logo nw   logo_ITF_Royal_Dutch

Klik hier om het examen theorieboekje te downloaden:

Kub Kleur band Tul  Sparring (serienummer)
1-stap hand 1-stap voet 2-stap
10 Wit Saju-Jirugi
Saju-Makgi
9 Wit-Geel Chon-Ji 1
8 Geel Dan-Gun 1
7 GeelGroen Do-San 2
6 Groen Won-Hyo 1 2
5 GroenBlauw Yul-Gok 3
4 Blauw Joon-Gun 2 3
3 BlauwRood Toi-Gye 4
2 Rood Hwa-Rang 3 4
1 Rood-Zwart Choong-Moo 5

8e/7e Kub: geel
Geel is de kleur van de zon die de plant voedt. Zonder de zon, kan de plant niet verder groeien, metaforisch in taekwon-do betekent dit dat de leerling de weg van de zon (de leraar) moet volgen om te groeien.


6e/5e Kub:groen
De groene band staat voor de ontwikkelende plant. De wortels zijn geschoten en er is een basis gelegd voor verdere ontwikkeling. Het symboliseert de drang naar kennis om verder te groeien en het taekwon-do eigen te maken.


4e/3e Kub:blauw
Blauw is de kleur van de hemel, waarnaar de groeiende plant reikt. De hemel is groot, en symboliseert de gestage ontwikkeling van de leerling-taekwondoka.


2e/1e Kub:rood
Rood is de kleur van het gevaar. De leerling beheerst de taekwon-do technieken fysiek al goed, maar moet waken voor gevaren als onnodige aggressie, verlies van beheersing en controle. Het mentale gedeelte van taekwon-do komt nu pas kijken om de hoek.


1e-9e Dan:bb
De zwarte band weerspiegelt het heelal en universum. Het universum is enorm, evenals volledige kennis van de krijgskunst. Nu pas gaat de weg beginnen en de taekwondoka moet zorgen niet verdwaald te raken in de enorme duisternis.